Vrouwen drinken hier bier

Onlangs ben ik verhuisd binnen Amsterdam. Van Oost naar het saaie Oud-Zuid. Saai zeg je? Ja nogal. In Oost zag je vijfendertig culturen op elke stoep vrolijk naast en door elkaar heen lopen. Mensen groette elkaar met Hallo, Ghallo, Ey, He man of het bekende knikje met de kin terwijl het een petje van meestal Nike probleemloos op het hoofd blijft zitten.

Oud-Zuid ervaar ik toch anders. Hier begroeten kleine gemeenschapjes elkaar op straat maar anders niet. Nu werken de meeste mensen in mijn buurt en als men s’avonds boodschappen aan het doen is wil het eigenlijk maar een ding. Naar huis.
Maar, hier is het bijvoorbeeld ‘goed’ om bij de Marokkaanse groenteboer boodschappen te doen omdat wanneer een discussie tijdens de gezellige-oude-jaarclub-vriendinnen-avond een racistisch wending krijgt kan er altijd een zeggen: ‘Nou, mijn groenteboer is toevallig…’  Jaja. In Oost is het niet ‘goed’ maar normaal om bij de Marokkaanse groenteboer een paprika te halen. Je hebt eigenlijk ook geen andere keus behalve de Albert Heijn dan.

Kortom, hier, waar ik nu woon, is het allemaal wat anders maar ik zit wel lekker.

Maar goed, kratjes bier.

Mijn beeld van vroeger is. Mannen lopen met een krat bier. Klaar. Echter, in mijn beleving is naast de man nog een andere groep dat je wel eens met een krat bier zag lopen. De huisvrouw.
Mijn vader lustte thuis graag een biertje en er stond daarom ook altijd een krat of twee in de bijkeuken. Maar omdat de man des huizes zelf geen tijd had om naar de slijter of de supermarkt te gaan kocht moeders de biertjes. Overigens kon je toen ook nog naar de lokale pompstations om s’avonds een mooie gele kist van het merk Heineken achterin in de auto te zetten terwijl die werd volgegooid voor 60 gulden. Maar niets is lekkerder dan thuis komen en een koude uit de koelkast te pakken. Dat was toen, dat is nu nog steeds.

Waar ik naartoe wil.

Vroeger, maar ook anno 2012 in Amsterdam Oost, zag je dus of moeders met een kratje bier sjouwen of de man zelf. Als de eerste categorie met een kratje bier aan het zwoegen is weet je dat ze van haar man houdt.
Hier in Oud-Zuid is dat toch anders. Ik zie hier vrouwelijke studenten in de leeftijdscategorie 18-23 met kratjes bier achterop de fiets, kratjes bier voor op fiets, in de hand, hand in hand (de dames delen samen een kratje) en wanneer ik helemaal niet meer durf te kijken is wanneer er twee of meer dames een supermarkt karretje met 7 op elkaar gestapelde kratten bier staan te duwen naar huis.

De enige conclusie die ik tot nu toe er aan heb kunnen verbinden is:

Oud-Zuid is dan wel geen Oost maar de vrouwen drinken maar wat graag een bier.


You may also like...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: