Onderzoek naar waterverspilling drinken uit de kraan

Na vijfentwintig jaar en tien maanden viel dan eindelijk het kwartje.  Het is een ontzettende verspilling van water om de dorst te lessen door de mond onder de kraan te houden. Nota bene op werk hoorde ik die oude vijfentwintig guldencent rinkelen. Daarom Kliekjemet zijn eerste wetenschappelijke onderzoek. Met een knipoog.

Voorbereiding en proefopstelling van Kliekjemet – Waterverspilling door drinken uit de kraan

Tijdens fieldresearch naar mijzelf is gebleken dat ik gemiddeld vijf slokken water neem wanneer ik onder de kraan hang bij dorst. Deze vijf slokken nemen we mee naar het uitvoerende gedeelte van het onderzoek.

Dit onderzoekt is geschikt om uit te voeren voor alle leeftijden.

 De benodigdheden voor dit onderzoek:

 • Een afwasteiltje
 • Een stopwatch
 • Een maatbeker
 • Drie glazen. In mijn geval bierglazen.
 • Dorst
 • Mijn mond
 • Een kraan
benodigdheden onderzoek

Een gedeelte van de proefopstelling. De stopwatch kon niet op beeld worden genomen want de Iphone werd gebruikt voor het maken van deze foto

Hypothese Kliekjemet – Waterverspilling door drinken uit de kraan

Ik verwacht dat ik door het uitvoeren van dit onderzoek mijzelf het plezier ontneem van even gauw wat water uit de kraan drinken. Maar omdat ik het ernstig leuk vind net te doen alsof ik een wetenschapper ben maak ik dit onderzoek toch af.

Daadwerkelijke onderzoeksresultaten zullen naar verluid niet heel schokkend zijn dus dit onderzoek houdt vooral vast aan de slagzin: Een beter milieu begint bij jezelf.

Het onderzoek van Kliekjemet – Waterverspilling door drinken uit de kraan

Als eerste heb ik de afwasteil in de gootsteen geplaatst. In de teil vang je het water dat verspild wordt op.

Afwasteil in wasbak

Vervolgens plaatste ik mijn hand op de kraan en ging ik een natuurlijke starthouding staan. De natuurlijke houding bij water drinken uit de kraan zorgt ervoor dat je bij het openen niet direct te veel water verliest. Zorg dat je de stopwatch gereed hebt staan. Ik heb de stopwatch op mijn Iphone gebruikt.

Startpositie drinken uit kraan

De man op de foto is tevens de onderzoeker

De volgende handeling in mijn onderzoek was het daadwerkelijk drinken. Verassend. Ik nam vijf slokken.

Vijf slokken voor onderzoek

Gedurende die vijf slokken had ik de kraan 6,29 seconden open. Uiteraard op vol open want dat doe je nou eenmaal als je onder de kraan hangt. Anders heb je hetzelfde gevoel wanneer je er een beetje lafjes tegenaan hangt.

stopwatch resultaat kliekjesmet.nl onderzoek

Zoals je ziet werd dit onderzoek gestoord door niet hebben van een 3G internetverbinding.

Tip: Wil je dit onderzoek zelf ook maar wat graag zelf uitvoeren? Vraag een vriend/vriendin of een van je ouders om te timen vanaf het moment dat je de kraan opent en weer dicht doet.

Het water dat in de teil is opgevangen heb ik overgegoten naar de maatbeker. Na het overgieten van de laatste druppel kwam de waterlinie tot het streepje van 6 dl. 6 dl. aan verspilling.

opgevangen water in maatbeker

Om 6 dl. tastbaar te maken heb ik de inhoud van de maatbeker overgegoten in (bier)glazen. Ook ik werd verrast door het aantal glazen (drie) dat gevuld kan worden met 6 dl.

drie gevulde bierglazen met water

Voor de duidelijkheid. Het water in de glazen is het water dat ik heb verspild tijdens het drinken uit de kraan.

Tijdens het onder de kraan hangen heb ik vijf slokken genomen. Ter vergelijking heb ik ook vijf normale slokken uit een met water gevuld glas genomen. Uiteraard heb ik hiervoor geen extra water uit de kraan genomen maar het water dat reeds in de glazen zat. Want, ik ben toch niet gehhekkk.

vijf slokken uit bierglas genomen

Ook na deze proef werd ik weer overrompeld door het resultaat. Er blijft meer dan een bodem water in het glas over na het nemen van vijf grote jongens slokken. Waarom is dit relevant? Je zou het volgende kunnen concluderen uit dit resultaat:

 • Een 3/4 vol glas met water is ruim voldoende om voor een korte periode de meest acute dorst te lessen
 • Een vol glas water dient alleen ingeschonken te worden wanneer verwacht wordt dat de gebruiker langere tijd met de inhoud van het glas zal doen

De onderzoeker, ik, gaat uit van normale dagelijkse dorst. Niet de dorst die je hebt wanneer je drie dagen door een woestijn hebt gelopen of wanneer je zonder bidon de Alpe d’huzes op bent gaan fietsen.

Opsomming resultaten – Waterverspilling door drinken uit de kraan

 • De kraan staat ongeveer 6.23 seconden wanneer je water direct uit de kraan drinkt
 • Je verspilt hierbij ongeveer 6 deciliter aan schoon drinkwater
 • 6 dl. water staat gelijk aan in de inhoud van drie (bier)glazen
 • Het is heel lastig te meten hoeveel water je wel drinkt
 • Wanneer je dorst hebt is een glas voor 3/4 vullen voldoende

 

Weetjes en feitjes over 180 liter – Altijd leuk!

Ik ben er vanuit gegaan dat ik ongeveer 300 keer per jaar rechtstreeks uit de kraan drink. Met een gemiddeld verlies van 6 dl. per drinkbeurt levert dat een totaal verlies aan schoon drinkwater op van: 180 liter

Water kost gemiddeld in Nederland 0,0014 cent per liter. 180 liter x 0,0014 = 0,25 cent. Dit is inclusief belasting. 180 liter kost een kwartje. Precies een kwartje! Zou het dat spreekwoordelijke kwartje zijn geweest die ik hoorde rinkelen?

Verder dan nog:

 • 180 liter staat gelijk aan anderhalve dag dagelijks water gebruik (dagelijks verbruik 126 liter)
 • 180 liter staat gelijk aan gemiddeld 2,5 douchebeurten (gemiddeld 70 liter per beurt)
 • Met 180 liter kan je ongeveer 360 keer je anus spoelen met een bidet kraantje
 • Of 30 keer op de knop spoelen van je wc drukken
 • Je moet bijna 14.000 jaar drinkend onder de kraan hangen wil je één Olympisch zwembad vullen
 • Wanneer je Googled naar 180 liter krijg je aquaria, regentonnen en kruiwagens met 180 liter inhoud als resultaat
 • Voor mensen die in Gallons denken: 180 liter is 47,5 Gallons (gal)

 

Conclusie – Waterverspilling door drinken uit de kraan

Hebben we wat geleerd? Jazeker. Het bespaart je ongeveer 25 cent per jaar door niet achteloos uit de kraan te drinken. Een te verwaarlozen bedrag. Wat kan je kopen voor 25 cent? Twee zure bommen bij de Jamin of Albert Heijn huismerk (natuurlijk bron-)water.

albert heijn water

Is het besparen van geld de enige motivatie voor het veranderen van gedrag? Nee toch. Dus ga ik toch mijn gedrag aanpassen ondanks dat de verspilling bij elkaar maar  25 cent kost? Nee, dat ook weer niet.

Op een warme zomerse dag na een pot voetballen in de achtertuin is er toch niks fijners dan even gauw wat water direct in de mond tappen? Of als je haast hebt om een reden maar ook dorst en er is een kraan in de buurt even snel wat te drinken? Het gemak dient de mens. En je hoeft vervolgens ook geen glas af te wassen.

Dan kan ik beter even gaan jij bakken om mogelijk toch wat te bereiken. Want weet je wat pas verspilling van water is:

Tandenpoetsen met de kraan open! Hou daar mee op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 reacties

 1. Drs. P schreef:

  Degelijk uitgevoerd, transparant en maatschappelijk relevant wetenschappelijk onderzoek! Nu het voltooid deelwoord nog bestuderen…

 2. Louise schreef:

  Remedie tegen koppijn: water uit de kraan lurken ….
  Fijn onderzoek Huug!

 3. Johan schreef:

  Er zijn zoveel verschillende manieren om beter met water om te gaan. Je kan het ook zo gek maken als dat je zelf wilt. Wachten op warm water bijvoorbeeld? waarom het koude water niet opvangen voor de planten of de waterbak van de hond… Goed artikel bedankt!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: