Niets gaat boven de Frikandel Speciaal

De Frikandel Speciaal heeft iets magisch. De Frikandel krijgt van mij ook maar een afkorting: Een delletje. En dan het liefst, het Delletje Special. Uiteraard met curry. 

Geen bruine staaf, berenlul of gehaktstaaf. Gewoon een Delletje. Dit dekt de lading. En al dat gelul over FrikAdel of Frikandel is voor mij ook overbodig. Hoe je het ook schrijft. Het product wordt er niet minder op.

Ik lieg wanneer ik zeg dat ik niet even op onderzoek ben uitgegaan aangaande de spelling tijdens dit schrijven. Ik stuitte op een artikel van Ewoud Sanders van het NRC. Een kwaliteitskrant. Ewoud moet kwaliteit leveren. Daarom beeld ik mij in dat Ewoud maandagochtend op de redactie kwam. Eenmaal aan het bureau met een bak koffie liet hij een klein boertje en proefde hij de uitjes van het delletje die hij zaterdagnacht naar binnen had geduwd tijdens of na het stappen. Dat bracht Ewoud op een idee. Een artikel over de Del. Niet over de smaak of de altijd maar in twijfel getrokken bestanddelen maar hij zou de grammatica eens even gaan frituren.

Conclusie van Ewoud zijn onderzoek: Frikandel met n is eigenlijk de merknaam die door een slager uit Deurne, Gerrit de Vries is gegeven aan zijn versie van de Frikadel zonder n.  Want door een wijziging in de Warenwet werd deze slager verplicht zijn gehaktbal te veranderen in een langwerpige gehaktstaaf. Het is best een leuk artikel trouwens. Voor de echte del fan een must read.

Sexs sells. Iets groter maken dan normaal ook

Als ik heel eerlijk ben is een gewone Frikandel heel saai. Zelfs als je hem dipt in enkel mayonaise en een hapje neemt valt het genot wat tegen. Wat nog erger is zijn die mini Frikandelletjes. Ik eet ze wel als eerste op als er een schaaltje bruin op tafel wordt gezet maar een miniatuur van het echte model is toch niet het echte werk. Het bekt ook niet lekker. ‘Heb je voor mij nog zo’n mini delletje?’

Als je een del wilt aanpassen maak hem dubbel zo groot. Zoals deze jongen: 35 cm aan gefrituurde vitamientjes. Verkoopt altijd. Maar noem hem dan wel De Super Del! (speciaal). Want iets met super blijft altijd hangen: Supermarkt, Superman, Super euro 95.

En wat dacht je van deze:

‘Hoe gaat het?’  ‘ Super man!’
‘Met jou dan?’ ‘ ‘Ook super!’ 

Iets met super komt gewoon goed aan bij de ontvanger.

Dildo fabrikanten werkt met eenzelfde concept. Een beetje dildo is steevast groter en dikker dan de gemiddelde penis (14,3 cm). Ze gaven die rubberen ontstopper ook nog eens naam die associaties opwekt met iets groots en machtigs: De Tarzan.  En ze gaan als warme broodjes over de toonbank.

Ik heb hem zelf ook niet.

Intermezzo: Nu we het er toch over hebben… Een klein hersenspinsel

De gemiddelde penis lengte wereldwijd is dus 14.3 cm. De liniaal is ook langs een hoop Nederlandse leuters gelegd en na wat op- maar vooral aftrekken stond er onder aan de streep 15.87 cm gemiddeld. Een dikke centimeter boven het Moyenne de Penis Mondial.

Met deze gegevens in de achterdop valt misschien ook wel te verklaren waarom  een gezonde bruine Frikandel tussen de 13 en 14 cm is.

Slager Gerrit uit Deurne, was lekker aan knutselen aan zijn Frikandel tot hem op viel dat zijn product qua lengte te associëren viel met een snikkel. Marketingman als het was bedacht hij dat zijn Del dus kleiner van formaat moest zijn dan de piemel. Als referentiekader gebruikte hij het formaat wat hij zelf in de broek had hangen.

Zijn adagium luidde denk ik dan ook:  Al lijkt het op stront en is het ongezond, zolang de vergelijking met de penis uitblijft stop je het toch in je mond.

Zijn spreuk is vooral geënt op mannen. Want vrouwen eten doorgaans niet echt Frikandellen.

En nu nog een dolletje:

Wist je dat de mens het enige ‘diersoort’  op aarde is waarvan de penis buiten het lichaam bungelt? Dieren kunnen hun gereedschap intrekken. Vreemd.. In de tweede alinea vind je mijn bron.

Terug naar de magie van de Frikandel Speciaal

Elk superlatief doet de beschrijving van het mondgevoel en de smaakexplosie van een Del op de papillen te kort. De mix van sauzen, uitjes en gefrituurd kippen- (paarden?-) en varkensvlees doet verlangen naar meer terwijl tegelijk je gulzigheid verdwijnt.

als jij een frikandel was

Het gaat zelfs zo ver dat wanneer een fervent dellen-eter vraagt of hij of een stukje mag geef je afkeurende blik af. Mag ik proeven?’ ‘Nee dat mag jij niet. Neem je eigen’ Maar wanneer een Frikandel onrein persoon vraagt om een vorkje mee te prikken geef je zo de helft af om diegene in te laten in de wereld van frituur. Want de meer del-eters de meer vreugd. De Del is iets mysterieus.

Want of het nou 04.00 ’s nachts is, of je bent net klaar met een wedstrijdje voetballen, of je hebt net een nieuwe frituur gekocht en je wil hem dopen, van een Delletje heb je achteraf nooit spijt.

Intermezzo twee. Situatie herkenning

‘Een frietje met en een kaassoufflee graag.’
‘Dat wordt dan 4.80,- asjeblieft. Hier op eten of meenemen?’
‘Meenemen graag’

In mijn portemonnee zit een briefje van vijf en een twee euro munt.

‘Weet u wat, doe er ook maar een delletje speciaal bij. Met curry en uitjes’.

Maak het tastbaar Huug. Maak het tastbaar voor de lezer!

Jan-David van Luipen. Vriend voor het leven en altijd wakker te maken voor een Delletje of twee kreeg voor zijn 21ste verjaardag (reeds vier jaar geleden) van ons (zijn vrienden) een frituur cadeau. Een dubbelloops frituur. Hallo!

jan frituur gezicht

de eerste delletjesdubbel delletjes frituren
Zie die glimlach! Ontwapenend. Is de Del een conflictoplosser? Nee, dit slaan we even over. Maar feit is wel dat hier iemand heel gelukkig is. Dat wil toch iedereen? Einde bericht.

Jan zegt trouwens wel eens dat hij in de verkeerde tijd geboren is. Dat hij prima zou gedijen in de jaren 60. Geen Iphones (waar hij zelf een van de eerste mee was) geen laptops, programmeren… Jan, goed nieuws, de Del in huidige vorm komt uit 1954 dus je had ook in de jaren 60 een flinke early adopter kunnen zijn.

 

 

 

You may also like...

4 reacties

 1. Doev schreef:

  Je beste post tot nu toe Huug. Hardop gelachen en meteen zin gekregen. Ik weet al wat ik eet met de lunch…

 2. Karlijn schreef:

  Briljant! Ik ook meteen zoeken waarom je geen frikadel schreef. Duidelijk nu!

 3. Bart schreef:

  Hey mister, evenveel gesmuld van je post zoals ik normaal van een frikadel speciaal smul. Delletje: topwoord,
  Moet deze snak niet in New Delhi, India worden geïntroduceerd? ‘New, delicious snack in New Delhi!’ Ik zie de marketing-campagne al voor me.

  So far,
  Bart

 4. Bart schreef:

  Vervolg op marketing-campagne: The Del. Delicious delicatesse from The Netherlands.

  And what about de gehaktstaaf van Smullers? Erg lekker met saté-saus.

  Last post today,
  Bart

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: