Mijn eerste stapjes

Heb ik er nu ook aan moeten geloven? Ben ik nu ook geïnfecteerd met dat hardloop virus? Het is ook redelijk hip als je ziet wat voor type mensen er in het vondelpark rondjes lopen.  Nike en Adidas bestoken elkaar ook niet voor niets met grote marketing budgetten om marktleider in de hardloop wereld te worden terwijl Asics al decennia lang levert aan de de gevorderde loper. Er zijn dus echt heel veel mensen die dit doen. 

Ik vond het altijd maar niets dat rennen. Dat zei ik ook zeer uitgesproken tegen mensen die ik sprak op feestjes die enthousiast vertelde over hun nieuwe toptijd op een bepaalde afstand. “Sorry, dat is echt niets voor mij” als er werd gevraagd of ik ook wel eens hard liep. Jezelf uitputten zonder een spelelement. Waarom zou je dat doen? Zelfs het inlopen voor een voetbal- of hockeywedstrijd vind ik irritant. Ik ben zo’n type die altijd alles met een bal wil doen. Ook warmlopen. Met hardlopen is het dus de afstand dat telt. En hoe sneller je een x aantal kilometers loopt hoe groter het genoegen, dat is scoren. Althans, dat is de bedoeling. . Toegegeven, hardlopen lijkt mij beter dan Yoga. Nog nooit gedaan maar dat zie ik mij zeker niet doen. Wellicht kom ik hier ook ooit op terug.

Als roker en iemand met een BMI die net niet binnen de gezonde richtlijn van 25 zit voldoe ik bij lange na niet aan de voorwaarden om fanatiek te kunnen hardlopen. Doorzettingsvermogen is wel aanwezig. Nu ik dit doe wil ik ook resultaat halen. Aangezien het vondelpark mijn voortuin is loop ik daar mijn treurige rondjes. Één rondje vondel heeft een afstand van 3,3 kilometer, zegt mijn RunKeeper app.

Hardlopen

Ik loop nu twee weken en een rondje vondel was voor mij in het begin eigenlijk net niet te behappen. Geloof me, dan voel je je echt treurig. Vierentwintig jaar, in de bloei van je leven en je kan niet eens rondje park huppelen. Dat knaagde aan me. Wat ook erg storend is zijn al die andere mensen die met een zeer gebrekkige looptechniek met gemak twee of meer rondjes doen. De belabberde loper denk je er namelijk zo uit te pikken maar als je die tien minuten later weer ziet en je bedenkt je dat hij/zij verder is gekomen dan jij de afgelopen minuten krijg je een flinke mentale tik. Vooral het oogcontact met die mensen is pijnlijk want zij weten het ook.

Ik ben een tijdje terug baantjes gaan zwemmen in een zwembad in Amsterdam Oost. Ik werd tijdens de borstcrawl een paar keer ingehaald door een vrouw. Niets aan de hand dacht ik toen. Die doet dit vaker. Tijdens het afdrogen en het bekijken van het vijfentwintig meter bad besloot zij ook te stoppen. Toen zij halverwege het trapje van het zwembad naar het droge was viel mijn mond wagen wijd open. Deze vrouw was hoog zwanger en heeft mij tijdens een half uurtje zwemmen alle hoeken van het bad laten zien. Ik heb die schaamte ergens in een donker hoekje geparkeerd. Besloot niet met een passend sportief antwoord te komen.

Dat gevoel heb ik nu wel. Ik laat mij niet meer inhalen door mensen die er niet sportiever uit zien dan ik. Definitief stoppen met roken om mijn hardloop prestaties te bevorderen vind ik nog wat ik rigoureus maar als mijn progressie aanhoud kan het zomaar zijn dat mijn laatste sigaret in zicht is. Progressie? Jahaaa!

Ik zit nu in week twee en heb afgelopen maandag in zevenentwintig minuten vijf kilometer gelopen. Dat is heel wat voor mij. Binnen een uur was ik hersteld en dacht ik al aan de volgende keer. Nu weet ik dat ik niet moet gaan overdrijven want ik kom van ver, fysiek en conditioneel gezien dan. Het doel is nu stapjes van 2,5 kilometer per maand erbij. Het tempo doet er nu nog niet toe. Ik verbaas mezelf terwijl ik dit type.

Door deze onwijze sportieve ontwikkeling heeft een vriendinnetje gevraagd of ik in september mee wil doen aan de Dam tot Damloop. 16,1 kilometer afzien. Volmondig ja geantwoord en 30 maart gaan we ons inschrijven. Eerder kan niet.

You may also like...

1 reactie

  1. april 25, 2013

    […] heb ik een artikel geschreven over mijn beginnende carrière in het hardlopen dat hier te lezen is. Deze hobby begint inmiddels grotere vormen aan te nemen. Ik heb twee runbuddies waarmee ik nu door […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: