Hoe ga ik Matthijs van Nieuwkerk herinneren?

Ik hoef niet te beschrijven hoe Matthijs al 5 jaar de wereld draait door begint maar hoe ga ik  hem herinneren? Ga ik later aan mijn kinderen in sprookjesvorm vertellen:

Er was eens een man, op Nederland 3, om half acht, in een heel strak gesponsord pak, die met zijn armen over elkaar, heel snel en bijna elke dag foutloos, voor de autocue de onderwerpen van een programma voorlas.

O, nu heb ik toch beschreven hoe de DWDD elke dag, en dat al zes jaar lang, begint. Ik ben er nu wel een beetje klaar mee. Matthijs is gesprekleider en overduidelijk geen (en dit is direct zijn favoriete woord) ‘Meester’ interviewer. En die gesprekken vind ik dus minder boeiend worden. Mathijs is een Meester in andere mensen, omdat ze ergens een Meester in zijn, worden of waren, Meester te noemen. Meester- schrijver, columnist, componist, analist, dirigent of Matthijs noemt iemand een Meester in het uitleggen waarom een ander een Groot Meester was. En ook dit, al zes jaar lang!

Hoe herinner ik Mathijs van NieuwkerkKan Matthijs ooit zo groot, uniek of authentiek worden in de gedachten van tv kijkend Nederland, dat iemand van mijn generatie (ik ben 23) over dertig jaar een programma over Matthijs vult? Met gasten die Mathijs kennen van een eerdere samenwerking, een nichtje die een goede band met hem had en een Meester over het leven van Matthijs? Misschienw wel

Ik hoop voor nu dat Matthijs binnenkort de brui betreft DWDD eraan geeft. Brui, brei, Claudia de Brei? Mathijs is dus ook geen Meester in het zien van een geschikte opvolger van hem. In College Tour van Twan Huys schijnt Mathijs gezegd te hebben dat Claudia een uitstekende opvolger zou zijn wanneer hij er mee stopt. Ik zeg je heel eerlijk, zonder Matthijs liever geen DWDD. Dit is zijn ding. Zijn programma. Maar het is nu wel genoeg.

DWDD zonder Matthijs is een beetje als de Tour de France zonder Mart Smeets. Nu is de Tour belangrijker dan Mart dus dat went op den duur wel. Die oude vrijer moet toch eigenlijk stoppen? Nou Matthijs, dit is dan je kans. Het Peleton Fietst Door (HPFD), oftewel, de Avond Etappe. En presenteer het bij voorkeur met je goede vriend en collega Wilfried de Jong en zorg dat ik over een jaar of dertig kan vertellen hoe jij als eerste Robert Gesink interviewde nadat hij de gele truie over de streep fietste op de Champs Elysees. En maak het dan ook het interview van een Meester!

You may also like...

%d bloggers liken dit: